Sursa :: Radionphoto from Getty Images
Gem de afine
În fiecare an aștept cu nerăbdare sezonul merișoarelor pentru a putea face acest gem ispititor. Aroma dulce-acrișoară merge delicios pe masa de Crăciun, dar nu numai. Personal, îmi place să o servesc la micul dejun cu un biscuite sau la desert cu înghețată. Recomand următoarea rețetă mai ales celor care vor să încerce măcar o dată dulceața de afine de casă.
Ingrediente
- 1 kg Afine proaspete
- 1 kg Zahăr
- 1 lămâie
- 1 l Ape
Ultimele broșuri
Procedura
Începeți prin a spăla bine afinele. Pregătiți un bol mare cu apă, aruncați afinele în el și lăsați-le încet deoparte pe cele care plutesc la suprafață - acestea sunt deteriorate și nu sunt bune pentru gem. Din experiența mea, acesta este pasul cheie care va determina calitatea gemului dumneavoastră.
Apoi, se dizolvă zahărul în apă într-o cratiță mare, se adaugă afinele și se fierbe la foc mic timp de aproximativ 40 de minute. Nu uitați să amestecați din când în când pentru ca zahărul să nu se ardă pe fundul cratiței. Acesta este unul dintre acele momente în care trebuie să fii foarte vigilent.
Între timp, se curăță coaja de coajă de la lămâie și se stoarce sucul. Adăugați coaja la amestecul de afine care fierbe și adăugați sucul la sfârșit.
După 40 de minute, verificați consistența gemului. Dacă este prea lichidă, mai gătiți câteva minute. Dacă este potrivită, îndepărtați coaja de lămâie și adăugați sucul de lămâie. Se mai fierbe încă 1-2 minute, apoi se oprește focul.
Se pune gemul în borcanele scaldate, se acoperă și se întoarce cu capul în jos. Se lasă să se răcească. În acest fel, dulceața se va conserva corespunzător și va putea sta în cămară tot anul.